Wykaż, że funkcja ma co najmniej jedno miejsce zerowe
Sula: Wykaż, że jeżeli suma wszystkich współczynników we wzorze funkcji f(x)= px2+qx=m jest równa
zeru, to funkcja f ma co najmniej jedno miejsce zerowe.
16 lis 11:03
Bizon:
... rozumiem, że wzór funkcji to y=px2+qx+m
Swoją drogą to pewnie nie jest cała treść zadania ... pewnie są jeszcze jakieś założenia
16 lis 11:12
Sula: Tak, tak, przepraszam, moja pomyłka. Ale to tyle, niestety to jest cała treść zadania dlatego
nie potrafię tego wykazać...
16 lis 11:14
Piotr 10: p+q+m=0
q=−m−p
Δ≥0
Δ=q2−4pm=(−m−p)2−4pm=m2+2pm+p2−4pm=m2−2pm+p2=(m−p)2≥0
16 lis 11:19
ICSP: czyli
p+q+m = 0 ⇒ f(x) = px2 + qx + m ma conajmniej jedno miejsce zerowe
1o p = 0 wtedy q+m = 0 ⇒ m = −q i funkcja przyjmuje postać :
f(x) = qx − q
Gdy q = 0 mamy nieskończenie wiele rozwiazań
Gdy q ≠ 0 dostajemy funkcję liniową i współczynniku kierunkowym ≠ 0. Taka funkcja zawsze
posiada
Jedno rozwiązanie
2o p ≠ 0
Δ = q2 − 4pm = (m + p)2 − 4pm = (m − p)2 ≥ 0 dla każdej wartości p oraz m
c.n.d.
16 lis 11:20
Sula: Dziękuję
16 lis 12:50