matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma szegeru
micz:
jak zsumować ten szereg
? ∑
1
4n
2
−1
Sn wychodzi mi: Sn=
1
3
+
1
15
+
1
35
+......+
1
4n
2
−1
i nie wiem jaki będzie tego wynik
16 lis 10:34
PW:
Może tak będzie łatwiej?
−1
−1
1
1
1
=
=
(
−
)
4n
2
−1
(2n−1)(2n+1)
2
2n+1
2n−1
16 lis 15:21