Wykaż, że
Ola:
Wykaż, że liczba 20042 + 20042 * 20052 + 20052 jest kwadratem liczby całkowitej.
16 lis 00:40
irena_1:
x=2004
x+1=2005
x2+x2(x+1)2+(x+1)2=x2+x2(x2+2x+1)+x2+2x+1=
=x2+x4+2x3+x2+x2+2x+1=x4+2x3+3x2+2x+1=
=(x2+x+1)2
20042+20042*20052+20052=(20042+2005)2
16 lis 06:13
wredulus:
Irenko ... gdzies jest blad bo wynik jest za duzy grubo za duzy)
16 lis 07:14
irena_1:
Ja nie widzę błędu. A dlaczego uważasz, że wynik jest za duży?
16 lis 07:33
irena_1:
Wyniki (oba) to biliony− rząd wielkości się zgadza...
16 lis 07:36
Janek191:
Jest ok
16 lis 08:11