udowadnianie
mique: Proszę o pomoc... 1. Udowodnij, że suma liczby dwucyfrowej i liczby utworzonej z tych samych
cyfr zapisana w odwrotnej kolejności jest podzielna przez 11.
2. Udowodnij, że różnica między sześcianem dowolnej liczby całkowitej i tą liczbą jest
podzielna przez 6.
3. Udowodnij, że suma iloczynu trzech kolejnych liczb całkowitych i drugiej z nich równa się
sześcianowi tej liczby.
4. Udowodnij, że różnica kwadratu liczby całkowitej nieparzystej i liczby 1 dzieli się przez 8.
5. Udowodnij, że jeżeli przy dzieleniu przez 3 jedna liczba daje resztę 1, a druga resztę 2, to
ich iloczyn przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2.
16 lis 00:25
irena_1:
1.
x=10a+b
y=10b+a
x+y=10a+b+10b+a=11a+11b=11(a+b)
2.
n3−n=n(n2−1)=(n−1)*n*(n+1)
Po prawej stronie jest iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych. Wśród takich liczb jest co
najmniej jedna parzysta i dokładnie jedna podzielna przez 3. Ich iloczyn dzieli się więc przez
2*3=6
16 lis 06:15
irena_1:
3.
n− środkowa liczba
n−1, n+1 − liczby sąsiednie
(n−1)*n*(n+1)+n=(n(n2−1)+n=n3−n+n=n3
4.
2n+1 − liczba nieparzysta
(2n+1)2−1=(2n+1−1)(2n+1+1)=2n(2n+2)=4n(n+1)
n(n+1) to iloczyn dwóch kolejnych liczb całkowitych. Wśród takich liczb jedna jest parzysta.
Iloczyn 4n(n+1) musi więc dzielić się przez 4*2=8
16 lis 06:19
irena_1:
5.
3n+1 − liczba dając resztę 1
3m+2 − liczba dająca resztę 2
(3n+1)(3m+2)=9nm+6n+3m+2=3(3nm+2n+m)+2
Liczba 3(3nm+2n+m) jest wielokrotnością liczby 3, więc dzieli się przez 3.
Liczba 3(3nm+2n+m)+2 daje więc w dzieleniu przez 3 resztę równą 2.
16 lis 06:21
mique: Bardzo dziękuję...
16 lis 13:24