:)
Matylda : Dobierz taki wspołczynnik "m" aby funkcja linowa :
A. Miala jedno miejsce zerowe y=(m−3)x+2m
B. Nie miala miejsc zerowych y=2mx−7m
C. Aby przeciela uklad wspolrzednych w srodku (0,0) y=3mx−2m+4
potrzebuje miec to rozpisane. Dzieki kochani
16 lis 00:24
irena_1:
A.
Funkcja y=ax+b ma jedno miejsce zerowe, jeśli a≠0
m−3≠0
m≠3
B.
Funkcja y=ax+b nie ma miejsc zerowych, jeśli a=0 i b≠0.
Tutaj jest to niemożliwe, bo jeśli 2m=0, to i 7m=0 i prosta y=0 pokrywa się z osią OX (ma
nieskończenie wiele miejsc zerowych)
C.
Wykres funkcji liniowej y=ax+b przechodzi przez punt (0, 0), jeśli b=0
−2m+4=0
−2m=−4
m=2
16 lis 06:31