Superpozycja i element neutralny, funkcja tożsamościowa
ViVa: Dobry wieczór, raczej dzień dobry!

Mam bardzo ważne pytanie dotyczące składania funkcji i elementu neutralnego.
Wiadomo, że jeśli dla jakiegoś działania istnieje element neutralny, to jest on dokładnie
jeden, w związku z tym jak to jest z funkcją identycznościową, która jest takowym elementem
dla działania=składanie funkcji, czyli id
x=id
y => x=y wtedy byłoby, że f(x)=x oraz f(y)=y, a
to nie musi być prawda zawsze, to jak to z tym w końcu jest?
Bo jeśli są dwie funkcje identycznościowe pełniące rolę elementu neutralnego, to powinny być
sobie równe i wtedy x=y, ale dalej wnioskując dochodzimy do dziwnych, niekoniecznie poprawnych
rzeczy, gdzie w tym myśleniu jest błąd, a jeśli go nie ma( i nawet jeśli go nie ma), to bardzo
proszę o rzetelne wytłumaczenie, najlepiej takie łopatologiczne.