Na jaką wysokość odbila się
Jojo: | | 3 | |
Piłka odbijając się od ziemią osiąga za każdym razem wysokość wynoszącą |
| poprzedniej. A |
| | 4 | |
za trzecim razem wysokość 54cm. Na jaka wysokość odbiła się za pierwszym razem?
15 lis 23:34
sushi_ gg6397228:
masz ciag geometryczny
a3= 54
q= ....
15 lis 23:38
jojo: pod jaki wzór podstawić?
16 lis 00:15
Janek191:
a
3 = 54
więc
a
3 = a
1*q
2
| | a3 | | 3 | |
a1 = |
| = 54 : ( |
| )2 = ... |
| | q2 | | 4 | |
16 lis 08:03
Janek191:
Czyli a1 = 96 cm
16 lis 08:06