Oblicz pochodną funkcji: wszystkie "x" są potęgami
Seba:
15 lis 23:13
Ewa:
| | ax | | a | |
(ax)' = axlna, (ln3)' = 0, |
| = ( |
| )x |
| | bx | | b | |
15 lis 23:26
Seba: moze podasz maila wysle ci screena bo mam odp inne i mam wybrac wlasciwa
15 lis 23:35
15 lis 23:43
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy pochodna ilorazu ?
15 lis 23:44
MQ: Nie tak łatwo.
Trzeba wykorzystać wzór na pochodną iloczynu funkcji:
| | f(x) | | f(x)'*g(x)−f(x)*g(x)' | |
( |
| )'= |
| |
| | g(x) | | g(x)2 | |
15 lis 23:46
MQ: Tfu! Ilorazu oczywiście
15 lis 23:46
Seba:
zostało mi do podania wyniku 12min
15 lis 23:47
Seba: 3min
15 lis 23:55