Ze zbioru liczb {1,2,3...12} losujemy jednocześnie trzy liczby. Oblicz
prawdopodobieństwo, że ich suma będzie liczbą nieparzystą.
Jak na razie to zapisane wiem tylko to:
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12}
{1,3,5,7,9,11}− liczby nieparzyste
wylosować możemy ppn, pnp, npp
Nie mam pojęcia co dalej zrobić i jak obliczyć liczbę zdarzeń sprzyjających. Mógłby mi ktoś
pomóc?
| ||||||||
Wszystkich wyników losowania jest | ||||||||
| ||||||||
3 nieparzyste | ||||||||
|
| |||||||||||||||
2 parzyste i 1 nieparzysta | * | |||||||||||||||
| 20+15*6 | 110 | 1 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
P(A)= | = | = | = | |||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 10*11*12 | 10*11*12 | 12 |