wykaż, że
XYZ: Wykaż, że nie istnieje wielomian W(x) o wszystkich współczynnikach całkowitych, dla którego
zachodzi W(13)=3 i W(17)=5.
Jeśli ktoś nie ma czasu napisać rozwiązanie, to prosiłbym o wskazówki.
Dzięki z góry
15 lis 22:41
bezendu: wielomian stopnia którego ?
15 lis 22:45
XYZ: Nie jest sprecyzowane
15 lis 22:48
XYZ: Podbijam
15 lis 23:19
Mila:
Jeżeli W (x) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych, to dla dowolnych liczb
całkowitych x≠y liczba W (x) − W (y ) dzieli się przez (x − y).
Sprawdzamy:
W(13)−w(17)=3−5=−2
x−y=13−17=−4
| −2 | | 1 | |
| = |
| ∉C zatem nie istnieje wielomian W(x)o współczynnikach całkowitych dla którego |
| −4 | | 2 | |
W(13)=3 i W(17)=5.
15 lis 23:50
XYZ: Nieznałem tej zależności. Dzięki!
16 lis 00:47
XYZ: Nie znałem*
16 lis 00:48
PW: Dowód jest prosty:
W(x) = anxnan−1xn−1 + ... +a1x + a0
W(y) = anynan−1yn−1 + ... +a1y + a0
(1) W(x)−W(y) = an(xn−yn) + an−1(xn−1−yn−1)) + ... + az(x−y).
Każdy składnik
ak(xk−yk)
jest iloczynem liczby całkowitej ak i różnicy xk−yk = (x−y)pk,
gdzie pk jest liczbą całkowitą (nie chce mi się wypisywać całego wzoru, bo nie jest istotne
co kryje się pod pk − ważne że jest to liczba całkowita). Wobec tego różnica (1) dzieli się
przez (x−y).
16 lis 10:56