Logarytm proszę o pomoc w przekształceniu
Logarytm: Liczyłem tak:
| | Q | | x | |
z=√h2+ |
| ln |
| wszystko po znaku równości jest pod pierwiastkiem ale nie umiałem |
| | πk | | r | |
tego wpisać
doszedłem do tego momentu:
proszę o pomoc. Dzięki
15 lis 22:40
sushi_ gg6397228:
a co masz wyznaczyc
15 lis 22:42
Logarytm: mam wyznaczyć x
15 lis 22:42
sushi_ gg6397228:
to przenies jeszcze ln r na lewa strone
a potem zadziałaj "e"
15 lis 22:43
Logarytm: możesz mi pokazać przykład bo tak po prawdzie czasy matematyki mam dawno za sobą a potrzebuję
tylko do tego wzoru przekształcenia
15 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
np
5= ln x \ e
e
5= e
ln x
e
5= x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ln r to po prostu przenosimy na lewa strone
15 lis 22:50
Logarytm: ok . to mamy
e do potęgi( ten ułamek+lnr)=x
i coś dalej?
15 lis 22:52
sushi_ gg6397228:
oraz rozpisujac dalej np:
ea+ln b= ea * eln b= ea* b
15 lis 22:53
Logarytm: to wyjdzie mi :
r*e do potęgi (z2−h2)πk/Q=x ?
15 lis 23:04
sushi_ gg6397228:
| | (z2−h2) * πk | |
r* exp ( |
| )= x |
| | Q | |
15 lis 23:07