parametr
melka: dla jakich wartości parametru m równanie x
2+2(m−3)|x|+m
2−1=0
ma 3 różne rozwiązania? dla znalezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania
baardzo proszę o dokładne wytłumaczenie, co i jak i dlaczego
15 lis 22:33
kasia: dołączam się do prośby
19 lis 21:28
ZKS:
Zajdzie nam taka sytuacja kiedy c = 0 oraz b < 0 (a > 0 dla każdego m ∊ R).
c = m2 − 1
m2 − 1 = 0
(m − 1)(m + 1) = 0 ⇒ m = ±1
b = 2(m − 3)
2(m − 3) < 0
m < 3.
Bierzemy część wspólną i dostajemy m = ±1.
Dla m = 1 równanie jest postaci
x2 − 4|x| = 0
|x|(|x| − 4) = 0
dla m = −1 równanie jest postaci
x2 − 8|x| = 0
|x|(|x| − 8) = 0.
19 lis 21:55