Funkcja
Boczek: Najmniejsza i największa wartość funkcji x3−3x2−9x+20
Może to ktoś rozpisać krok po kroku ? Do kwadratowej umiem ale do sześciennej nie
15 lis 22:23
ICSP: Licz pochodną
15 lis 22:29
PW: x3−4x2+x2−9x+20 = x2(x−4) + (x−4)(x−5) = (x−4)(x2+x−5).
Funkcja kwadratowa ma dwa miejsca zerowe. Może po narysowaniu w układzie współrzędnych funkcji
f(x) = x−4 i g(x) = x2+x−5)
będzie widać minimum. Znajdziemy przedziały, na których obie funkcje są dodatnie lub obie
ujemne − tam iloczyn jest dodatni. Iloczyn jest ujemny (a więc może osiągnie minimum) tam
gdzie jedna z funkcji jest dodatnia, a druga ujemna. To tylko propozycja, jeżeli nie znasz
pochodnych. Nie wiem, czy propozycja jest skuteczna, ale warto spróbować.
15 lis 22:46