za (parę miesięcy) matura
Saizou :
matura task
hejo wszystkim! Ma ktoś pod ręką jakieś 'fajne' zadania maturalne z wyjątkiem stereometrii

Jak tak to ktoś mógłby coś wrzucić

i

na zachętę
15 lis 22:06
ciekawsky: w jakim języku?
15 lis 22:09
Saizou : po polsku jeśliś łaskaw
15 lis 22:10
bezendu: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które przy dzieleniu przez 7 dają
resztę 5.
15 lis 22:10
MQ: Udowodnić, że suma wektorów, o początku w punkcie O i końcach w wierzchołkach A1, A2, ... An
n−kąta foremnego, jest równa n*AS→, gdzie S jest środkiem tego wielokąta.
15 lis 22:12
Saizou :
a
1=110
a
n=999
r=7
999=110+(n−1)7
n=128
| | 110+999 | |
S128= |
| 128=70 976 |
| | 2 | |
15 lis 22:14
krystek: W równoległoboku tgα kąta ostrego wynosi2,4, krótsza przekątna ma długośc 20cm a krótszy bok
13cm.
Oblicz długość drugiej przekątnej
15 lis 22:15
5-latek: | | 1 | |
Rozwiaz nierownosc ( |
| )1−x/|x|≤1 nie moge tego zapisac ale ma byc 1/2 do potegi |
| | 2 | |
zadanie nr 2 Dana jest funkcja f(x)=4−3x
wykazac ze ciag f(1),f(3), f(5) ,........f(2n−1),......, jest ciagiem arytmetycznym . Zbadac
monotonicznosc tego ciagu .
zadanir nr 3 Udowodnic ze jesli x+y+z=90 stpni to tg2x+tg2y+tg2z=tg2x*tg2y*tg2z
Na razie tyle bo trzeba isc spac
15 lis 22:20
Saizou :
(12a)
2+(5a)
2=13
2⇒a=1
z tw. cosinusów
| | 5 | |
202=132+(5+b)2−2*13* |
| (5+b)⇒b=16 |
| | 13 | |
| | 5 | |
d2=132+212−2*13*21*(− |
| ) |
| | 13 | |
d
2=820
d=2
√205
15 lis 22:49
Saizou :
zadanie 1
D: x∊R/{0}
2
x/lxl−1≤2
0
x−lxl≤0
x≤lxl⇒x∊R\{0}
15 lis 22:57
Saizou :
zadanie 2
f(x)=−3x+4
f(2n−1)=−3(2n−1)+4=−6n+7
f(2n+1)=−3(2n+1)+4=−6n+1
f(2n+1)−f(2n−1)=−6n+1+6n−7=−6= const zatem ciąg jest arytmetyczny i jego różnica wynosi −6.
jest to ciąg malejący
15 lis 23:00
tosia: dla jakich wartości parametru m równanie x2+2(m−3)|x|+m2−1=0 ma 3 różne rozwiązania? dla
znalezionej wartości parametru m podaj rozwiązania tego równania
15 lis 23:09
5-latek: Zbior rozwiazan zadania nr 1 jest wyznaczony zle.
zadanie nr 2 dobrze
16 lis 14:58
ICSP: I oczywiście coś ode mnie :
1
o Wyznacz wartości parametru m aby równanie miało rozwiązanie :
sin(3x) = m * sin(x)
2
o Udowodnij że dla dowolnego x zachodzi :
3
o Równanie :
6
(log6 x)2 + x
log6 x = 12
4
o Obliczyć :
| (log6 3)2 + log6 16 | |
| |
| log6 3 * log6 48 + (log6 4)2 | |
I oczywiście mój faworyt :
5
o Rozwiązać nierówność w przedziale (π ; 2π)
| | 2 | |
( |
| )sinx − 2cosx + 1 ≤ 31/2 + log0,75 (2√3) |
| | 3 | |
| | 2 | |
log0,75 |
| − gdyby nie było widać |
| | √3 | |
16 lis 15:11
Saizou :
5−latek błąd wynikał z tego że rozpatrzyłem inną potęgę
2
x−1/lxl≤2
0
x−1≤0
x≤1
x∊(−
∞:1>/{0}
17 lis 16:34