wyznacz
Mati: | | n+2 | |
wyznacz wszystkie liczby calkowite n takie, ze liczba |
| jest calkowita. |
| | n−3 | |
15 lis 21:33
bezendu:
n−3=5 ⋁ n−3=−5 ⋁ n−3=−1 ⋁ n−3=1
n=8 n=−2 n=2 n=4
15 lis 21:35
Mati: dzieki. mogłbys wytlumaczyc tę ostatnią linijke? to jest wziete z jakiegos twierdzenia czy
co?
15 lis 21:38
bezendu:
ostatnia linijka ?
n=8 ? o to Ci chodzi ?
15 lis 21:40
Mati: chodzi mi o to, dlaczego n−3 rownasz do 5 −5 1 i −1
15 lis 21:41
bezendu:
Dzielniki 5
15 lis 21:43
5-latek: Nie wziete z zadnego twierdzenia tylko z myslenia
| | 5 | | 5 | |
Jesli liczba |
| +1 ma byc calkowita to |
| musi byc liczba calkowita wiec jakie |
| | n−3 | | n−3 | |
musi byc n zeby ten ulamek byl liczba calkowita?
15 lis 21:45
Mati: dzieki wielkie
15 lis 21:47
5-latek: czyli tak jak napisal
bezendu dzielniki 5
15 lis 21:47