równanie
Staszek: 0=16−x−0.1x2 może mi ktoś pomóc to rozwiązać
15 lis 20:42
sushi_ gg6397228:
o Δ słyszałeś ?
15 lis 20:43
Staszek: Δ=(−1)2−4*(−1)*16
Δ=5,4
√Δ=2,3
x1=6,5
x2=−16,5
dobrze ?
15 lis 20:54
5-latek: zle przy x2 stoi 0,1 a nie −1
15 lis 20:56
5-latek: stoi −0,1
15 lis 20:56
Staszek: fakt
√Δ=2.7
x1=8,5
x2=18,5 dobrze ?
15 lis 21:18
pigor: ..., nie wiem skąd wytrzasnąłeś takie równanie, ale np. tak :
0=16−x−0.1x2 /*(−10) ⇔ x2+10x−160= 0 /+25+160 ⇔
⇔ x2+10x+25 = 185 ⇔ (x+5)2= 185 ⇔ |x+5|=√185 ⇔ x= −5±√185 ,
15 lis 21:27