Pomoc.
oshee: Hej, mam takie zadanie: Naszkicuj wykres funkcji y = 2x−3 + 1. Właściwie wiem jak rysuje
sie parabole, hiperbole itd. ale gdyby ktos pomogl mi ulozyc ta tabelke bo podstawiam ciagle
nowe liczby i nie chce mi nic normalnego wyjsc...
15 lis 20:19
krystek: | | 2 | |
Szkicujesz y= |
| i przesuwasz o wektor[3,1] |
| | x | |
15 lis 20:30
bezendu:
| | 2 | |
g(x)= |
| +1 D=R\{3} czerwony ( przesunięcie o wektor v→[3,1]) |
| | x−3 | |
asymptoty:
pionowa x=3
pozioma y=1
ZW=R\{1}
Funkcja malejąca (−
∞,3) (3,
∞)
15 lis 20:36
oshee: DZIEKI WIELKIE

!
15 lis 20:39
oshee: Czy moglbys jeszcze podac mi dziedzine i zbior wartosci tej funkcji?
15 lis 20:40
bezendu:
Przecież już uprzedziłem Twoje pytanie i podałem to o co prosisz....
15 lis 20:43
5-latek: Szczerze mowiac to nic takiego trudnego
Nalezy znac jak sie dziala na ulanmkach i dodawac ulamki do liczby calkowitej
| | 2 | |
Mamy funkcje y= |
| +1 teraz np |
| | x−3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 3 | |
x=−5 to y= |
| +1 to y= |
| +1 to y=− |
| +1 to y= |
| =0,75 |
| | −5−3 | | −8 | | 4 | | 4 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 2 | |
x=−3 to y= |
| +1 y= |
| +1=− |
| +1= |
| |
| | −3−3 | | −6 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
np x=0 to y=−{2}{3}+1= |
| i jeszce np |
| | 3 | |
| | 2 | |
x=4 to y= |
| +1 to y=2+1= policz |
| | 4−3 | |
Policz jeszce wspolrzedne innych punktow
15 lis 20:47
oshee: A, faktycznie, moj blad, dziekuje jeszcze raz
15 lis 20:54