p
gimnazjalista: Liczba 1*3*5*...*2011+2*4*6*...*2012 jest podzielna przez:
15 lis 20:05
gimnazjalista: kto mi pomoże


?
15 lis 20:11
PuRXUTM: na pewno przez 3 bo:
1*3*5*...*2011+2*4*6*...*2012=3(1*5*7*...*2011+2*4*2*8*...*2012)
15 lis 20:15
PuRXUTM: właściwie to jest podzielna przez 1*3*5*7*...*1005
15 lis 20:16
gimnazjalista: może podam odpowiedzi jakie są możliwe
A. 2011+2012
B. 2
C. 2012
D. 1*3*5*...*2011+2*4*6*...*2014
E. 1006
15 lis 20:18
gimnazjalista: dedukuję, że przez 2, 2012 i 1006 nie mam rację?
15 lis 20:21
gimnazjalista: D też chyba nie więc zostaje A ale tylko drogą eliminacji to zrobiłem
15 lis 20:28
Saizou : tam w D na końcu na pewno jest ...*2014
15 lis 20:30
gimnazjalista: właśnie tak
15 lis 20:33
Saizou :
to na pewno jest nie podzielne bez reszty bo licznik< mianownika
2 też odpada bo iloczyn liczb nieparzystych jest nieparzysty, zatem nie podzielny przez 2
na tej samej zasadzie odpadają odp. 2012 i 1006, wiec pozostaje odp. 2011+2012=4023
15 lis 20:37
Saizou : zakładając że jest tam odp. prawidłowa, bo mogą to też być zadanka gdzie nie ma poprawnej
odpowiedzi
15 lis 20:38
gimnazjalista: są poprawne bo to jest zadanie z:
MAŁOPOLSKI KONKURS MATEMATYCZNY
dla uczniów gimnazjów
Rok szkolny 2011/2012
ETAP REJONOWY − 5 grudnia 2011 roku
15 lis 20:40
gimnazjalista: zauważyłem, że zaglądacie do zadań gdzie jest dużo odpowiedzi, więc chcąc Was przyciągnąć
15 lis 20:43
Saizou : nie rób spamu
15 lis 20:44
Trivial:
B, C, D i E odrzucamy z trywialnych powodów.
Pozostała odpowiedź A. Rozkładamy 4023 na czynniki pierwsze.
4023 = 33*149
Zatem liczba w poleceniu musi dzielić się przez 27 i 149.
Przez 27 się dzieli (wyłączamy z pierwszego składnika 27, z drugiego 2*27 = 54)
Przez 149 również (podobnie: 149 oraz 2*149 = 298).
15 lis 20:44
gimnazjalista: dziękuję Trivial wszystko jasne
15 lis 20:48
Mila:
2011+2012=4023 szukam dzielnika
suma cyfr;4+0+2+3=9 liczba dzieli sie przez 9
4023:9=447
liczba 447 jest w pierwszym iloczynie jako nieparzysta mniejsza od 2011
co z drugim iloczynem?
2*447=894, ta liczba jest w drugim iloczynie jako parzysta mniejsza od 2012
18=2*9
zatem mamy sytuację:
1*3*5*7*9*....*447*...2011+2*4*6*...(2*9)*......(2*447)*...2012
Odp.A
Można dojść przez eliminację błędnych odpowiedzi, dla ciekawości podałam dlaczego suma jest
podzielna przez (2011+2012)
15 lis 21:13
Mila:
Tak długo pisałam, że pojawiło się rozwiązanie .
15 lis 21:54