15 lis 19:53
Piotr 10: Chodzi mi o te zadanie
le elementów musi mieć zbiór, aby liczba wszystkich jego podzbiorów była liczbą:
a) z przedziału (1000, 65536>
b) podzielną przez 4096
c) podzielną przez 2048, le nie podzielną prez 4096?
15 lis 19:58
15 lis 20:00
Mila:
Tu nie liczysz ilości podzbiorów lecz liczbę ustawień 3 różnych elementów.
Rozważmy zbiór {a,b,c}
1) permutacje , jest ich 3!=6
{a,b,c}
{a,c,b}
{b,a,c}
{b,c,a}
{c,a,b}
{c,b,a}
2) liczba różnych podzbiorów 2
3=8
∅,{a},{b}{c}{a,b}{a,c},{b,c},{a,b,c}
Jeśli chcesz wiedzieć, ile jest podzbiorów dwuelementowych, to liczysz tak
| |
=3 to są kombinacje dwuelementowe ze zbioru 3 elementowego. |
| |
3) po kolacji reszta, ewentualnie czekam na pytania
15 lis 20:08
Piotr 10: Ok. Dziękuję, poradziłem sobie z zadaniem
15 lis 20:15
15 lis 20:18
Mila:
Taki zapis jakim się posługujemy− dziesiątkowy pozycyjny.
15 lis 20:44
Piotr 10:

Czyli te ''kreseczki'' to zapis dzesiętny ?
15 lis 20:48
Piotr 10:
15 lis 21:00
Saizou :
system dziesiętny to system znaków o zbiorze n={0,1,2,...8,9}
15 lis 21:02
Piotr 10: OK. Dziękuję
15 lis 21:03