jakieś kombinacje, dywagacje
ciekawsky: Marek pokonuje dziesięciokilometrową trasę 4 razy w tygodniu. Jest 8 różnych szlaków. po
których można biegać. Obliczył, że przebiegnie różny zestaw szlaków każdego tygodnia dokładnie
przed jego następną trasą. Ile tygodni zostało do jego następnej trasy.
Odpowiedź to 70.
Jak to możliwe?
15 lis 19:50
ciekawsky: {0,1,2,3,4,5,6}
Ile parzystych liczb czterocyfrowych ma cyfry, które się nie powtarzają?
4*6*5*4=480 (−>tyle, jeśli 0 mogłoby być na początku)
I teraz staram się odjąć jakoś zera:
480−1*6*5*4=360
czyli źle :<
15 lis 21:27
ciekawsky: Jakiś pomysł?
15 lis 21:37
ciekawsky: 4*6*5*4−(3*5*4)=420
15 lis 21:45
ciekawsky: a propos pierwszego pytania, moglby ktos jest chociaz przeczytac?
15 lis 21:45
ciekawsky: je*
15 lis 22:06
ciekawsky: dobra doszedłem na logikę, że 8*7*6*5/(4*3*2*1)
15 lis 22:19