40% z 60% pewnej liczby to 12. jaka to liczba
ooooo: 40% z 60% pewnej liczby to 12. jaka to liczba
15 lis 19:49
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
15 lis 19:50
ooooo: 100%−x
40%−12
40x=1200/:40
x=30
tak?
15 lis 19:52
sushi_ gg6397228:
jak zapiszemy 60% z pewnej liczby
15 lis 19:54
ooooo: 60%−x ? nie wiem
15 lis 19:56
sushi_ gg6397228:
jak zapiszesz 20% z liczby 50
15 lis 19:58
ooooo: 2/10 * 50
15 lis 19:59
sushi_ gg6397228:
to teraz zapisz 60% z pewnej liczby
15 lis 20:06
gimnazjalista: mnie tak uczono
60% − 12
szukaj 1% , a potem 100%
następnie oblicz 40% z tego co wyjdzie
15 lis 20:07
ooooo: czyli to tak ma być?
60%−12
100%−x
60x=1200/:60
x=20
100%−20
40%−x
100x=800/:100
x=8
15 lis 20:09
sushi_ gg6397228:
liczymy inaczej, bo mamy dwa razy %
15 lis 20:09
ooooo: no to ja nie rozumiem już
15 lis 20:10
sushi_ gg6397228:
przeczytaj jeszcze raz posty 19.58−20.06
15 lis 20:15
ooooo: czyli to jest 6/10*x?
15 lis 20:17
sushi_ gg6397228:
0,6 x −−> zgadza sie
teraz mamy polcizyć 40% z "0,6 x"
liczymy, tak samo jak poprzednio
15 lis 20:18
ooooo: czyli 0,4*0,6x= 12
0,24x=12
x=50 tak?
15 lis 20:20
sushi_ gg6397228:
bingo
0,4 * 0,6 * x =12
15 lis 20:21
ooooo: dzięki wielkie
15 lis 20:21
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
15 lis 20:23
jj: 78i9
17 lut 11:30