PILNE! proszę o pomoc.
Madzia: Ciąg ( an − i to "n" ma być na dole ) jest określony wzorem :
a) an = (n−2)(n+1),
b) an= 5−n2+2n
Wyznacz: a2p , an−2 , a2k+1 .
Wszystko co jest przy a ma być na dole.
15 lis 19:34
sushi_ gg6397228:
wszedzie zamiast n wstawiasz 2p, n−2, 2k+1
15 lis 19:37
Madzia: i jak dalej obliczyć ?
15 lis 19:41
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz pierwszy przyklad, potem beda dalsze wskazowki
15 lis 19:47
Madzia: czyli to będzie tak wyglądało?
a2p=(2p−2)(2p+1)
15 lis 19:52
sushi_ gg6397228:
a2p= ....
albo zostawiamy tak jak jest, albo przemnazymy kazdy wyraz przez kazdy i robimy porządki
15 lis 19:53
Madzia: i dalej a2p=4p+2p−4p−2=2p−2
15 lis 19:53
sushi_ gg6397228:
2p*2p=...
15 lis 19:55
Madzia: pomożesz mi jeszcze z innymi zadaniami?
15 lis 19:55
Mila:
a2p=(2p−2)(2p+1)=4p2+2p−4p−2=4p2−2p−2
15 lis 19:57
Madzia: ale dobrze obliczyłam ten przykład czy zle ? wymnożyłam każdy przez każdy
15 lis 19:57
Madzia: dzięki Mila
15 lis 19:58
sushi_ gg6397228:
najpierw podstaw jak w 1−ym przykladzie do wzoru
15 lis 19:58
Madzia: pomożecie mi jeszcze z innymi ?
mam jeszcze takie zadanie:
Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc, że α jest kątem 00< α<900
oraz:
a) sinα =513 , b) cosα =1517 , c) tgα = 34 , d) ctgα
= 1160
15 lis 20:00
Madzia: jak musiałam podstawić n−2 to wynik wyjdzie n−4 ?
15 lis 20:07
sushi_ gg6397228:
zrob sobie rysunek trojkata prostokatnego i zaznacz boku lub
licz z jedynki trygonometrycznej
15 lis 20:07
sushi_ gg6397228:
mialas zapisac caly przyklad a nie gotowy wynik
15 lis 20:07
Madzia: an−2=(n−2−2)(n−2+1)= n2−4+n−2−2n+4−2=n−4
15 lis 20:09
sushi_ gg6397228:
(n−2−2)=....
(n−2+1)=...
15 lis 20:12
Madzia: ni rozumiem..
15 lis 20:13
sushi_ gg6397228:
po prostu nie umiesz mnozyc i potem dodawac
liczymy ile wychodzi w nawiasach
15 lis 20:14
Madzia: n−4 w pierwszym i n−1 w drugim
15 lis 20:16
sushi_ gg6397228:
i teraz przemnazamy
(n−4)*(n−1)
15 lis 20:20
Madzia: n2−n−4n+4
15 lis 20:22
sushi_ gg6397228:
to ile wyjdzie..
15 lis 20:23
Madzia: n2−5n+4
15 lis 20:23
sushi_ gg6397228:
tak
15 lis 20:24
Madzia: a2k+1=(2k+1−2)(2k+1+1)=(2k−1)(2k+2)=4k2+4k−2k−2=4k2+2k−2 dobrze?
15 lis 20:30
sushi_ gg6397228:
ok
15 lis 20:33
Madzia: a wytlumaczysz mi teraz z tym ułamkiem jak to obliczac? podpunkt b an= 5−n2+2n
15 lis 20:35
sushi_ gg6397228:
tak samo jak w "a" podstawiamy
15 lis 20:37
Madzia: a2p=5−2p2+2*2p
15 lis 20:38
Madzia: i jak teraz?
15 lis 20:38
sushi_ gg6397228:
stosuj "U" zamaist ""u bo nic nie widac
15 lis 20:39
Madzia: | | 5−2p | |
aa okej.. a2p= |
| |
| | 2+2*2p | |
15 lis 20:40
sushi_ gg6397228:
mozna tylko wykonac 2*2p=...
15 lis 20:41
sushi_ gg6397228:
chyba ze autor zadania narzucil cos wiecej,jak to ma zostac zapisane; jak nie to robimy tylko
porzadki i bye bye
15 lis 20:42
15 lis 20:42
sushi_ gg6397228:
tak
15 lis 20:43
Madzia: i to koniec przykładu ?
15 lis 20:44
sushi_ gg6397228:
a co napisalem o 20.42
15 lis 20:45
15 lis 20:48
15 lis 20:50
sushi_ gg6397228:
trzeba postawic nawiasy, bo wychodza głupoty;
do poprawki
15 lis 20:50
Madzia: tak?
15 lis 20:50
15 lis 20:52
sushi_ gg6397228:
teraz wykonujemy dzialania , osobno w liczniku, osobno w mianowniku
15 lis 20:53
Madzia: u góry będzie 5−n+2 czy trzeba to wymnożyć ?
15 lis 20:54
sushi_ gg6397228:
nie ma mnozenia, wiec jest ok
15 lis 20:56
Madzia: | | 5−n+2 | |
czyli bedzie tak: |
| |
| | 2+2n−4 | |
15 lis 20:56
Madzia: i coś jeszcze z tym przykładem robimy ?
15 lis 20:58
sushi_ gg6397228:
porzadki
15 lis 20:59
15 lis 21:01
Madzia:
15 lis 21:02
sushi_ gg6397228:
z jakiej racji "7n" ?
15 lis 21:02
Madzia: 3n ?
15 lis 21:04
sushi_ gg6397228:
co to za strzelanie
15 lis 21:07
Madzia: | | 5−(2k+1 | | 5−2k−1 | |
a2k+1= |
| = |
| = {4−2k}{4+4k} dobrze? |
| | 2+2(2k+1) | | 2+4k+2 | |
15 lis 21:07
Madzia: nie no 3n będzie.
15 lis 21:07
sushi_ gg6397228:
pudlo
5−n +2= 5+2 − n= ...
15 lis 21:08
sushi_ gg6397228:
21.07 dla a2k+1 −−− jest ok (mozna najwyzej skrocic przez dwa), a w tamtym bylo tak samo
i policzylas do BANI
15 lis 21:09
Madzia: | 5−n+2 | | 5+2−n | | 7−n | |
| = |
| = |
| tak ? |
| 2+2n−4 | | −2+2n | | −2+2n | |
15 lis 21:11
sushi_ gg6397228:
np tak
15 lis 21:12
Madzia: Zbadaj monotoniczność ciągu określonego wzorem:
15 lis 21:17
Madzia: a w tym mi pomożesz?
15 lis 21:17
sushi_ gg6397228:
jak liczyliscie na zajeciach?
15 lis 21:19
Madzia: nie liczyłam tego wogole bo dostałam prace taką na ktorej są przykłady podane i po prostu ammy
je zrobić
15 lis 21:22
sushi_ gg6397228:
to liczymy an+1− an
jezeli wyjdzie
... >0 to ciag rosnacy
jezeli
... < 0 to ciag malejacy
15 lis 21:23
Madzia: | | n+1 | |
nie wiem jak... an+1= |
| ? |
| | n+1+1 | |
15 lis 21:26
sushi_ gg6397228:
porzadki
i mamy
stosuj poprawny zapis an+1 a nie an+1 bo zaciemnia obraz
15 lis 21:29