parametr m
XYZ: Znajdź wartość parametru m∊R tak, aby jeden z pierwiastków równania 4x2 − 15x + 4m2 = 0 był
kwadratem drugiego.
Ma ktoś pomysł na jakieś zgrabne rozwiązanie?
15 lis 19:27
Eta:
Jasne,że ma ..
15 lis 19:55
Piotr 10: Wzory Viete'a
15 lis 19:57
XYZ: Mógłbym prosić?
15 lis 19:57
ZKS:
A Ty jakiś pomysł masz?
15 lis 19:58
XYZ: Próbowałem, ale nie wiem jak przekształcić. Z polecenia wynika, że x1=x22, ale jak to
ruszyć, to nie mam pojęcia
15 lis 19:59
XYZ: Wystarczy, że otrzymam przekształcenie pod wzory Viete'a. O więcej nie proszę ; )
15 lis 20:00
Piotr 10: Wyznacz np z sumy x1+x2 pierwiastek x1 i potem wstaw to do x1*x2
15 lis 20:02
XYZ: Ok, mam. Dzięki!
15 lis 20:05
ZKS:
Piotr 10 nie trzeba wyznaczać wiemy że x1 = x22 i wystarczy wstawić to aby obliczyć
jeden z pierwiastków.
15 lis 20:05
Piotr 10: Faktycznie
15 lis 20:06
Eta:
15 lis 20:11