Liczenie granic z własności eksponenty.
Tysia: Witam.
Mój profesor wymaga aby granice funkcji liczyć z własności eksponenty. W sumie nie mam z tym
problemów, ale w pewnym momencie się zatrzymuję i kompletnie nie wiem co zrobić dalej.
Na przykład taka granica:
| | 2 | |
=lim x→∞exp(x ln(1+ |
| ))= |
| | 2+3x | |
| | 2 | |
=lim x→∞exp(x*1* |
| )= |
| | 2+3x | |
I tutaj pojawia się mój problem. Wiem, że wynik ma wyjść ℯ
2/3, ale nie mam zielonego pojęcia
jak to osiągnąć.
Zdaję sobie sprawę, że to może być banalne, ale nie łapię. Może mi to ktoś wytłumaczyć?
15 lis 19:08
Krzysiek: po pierwsze nie wiem czemu od razu nie korzystasz z liczby 'e' czyli:
lim
n→∞(1+a
n)
1/an=e przy założeniu,że a
n→0
| | ln(1+t) | |
tylko korzystasz z tego,że: |
| →1 dla t→0 (w sumie to jest to samo co wyżej napisałem |
| | t | |
więc po co utrudniać sobie)
po drugie nie możesz częściowo przechodzić do granicy (czyli piszesz niżej że ln(..)/(...) =1 )
po trzecie granicę z ostatniej linijki bardzo prosto się liczy, korzystasz z tego,że funkcja
wykłądnicza jest ciągła i liczysz granicę wykładnika. (ale zważywszy na wcześniejszy błąd−z
przechodzeniem częściowym do granicy rozwiązanie jako całość będzie błędne)
15 lis 19:14
Tysia: Dziękuję za pomoc.
Co do częściowego przechodzenia do granicy to stosuję tylko to, co wyniosłam z zajęć.
Szczerze mówiąc granic nie rozumiem, nauczyłam się po prostu robić to tak, jak na zajęciach,
ale ten moment mi uciekał.
Jeszcze raz dzięki.
15 lis 19:30
Mila:
| | 2x | | 2 | | 2 | |
Limx→∞ |
| =limx→∞ |
| = |
| |
| | 2+3x | | | | 3 | |
15 lis 19:32