Proszę o pomoc, pilne:/
Mama:
1. Wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej f(x) = logx (5x−2)
2. Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = logx (5x−2)
3. Rozwiąż równanie log(3x−9)−log(30−x) = 1
15 lis 18:59
irena_1:
1.
x>0 i x≠1 i 5x−2>0
5x>2
15 lis 19:02
irena_1:
2.
to dubel...
3.
3x−9>0 i 30−x>0
x>3 i x<30
x∊(3; 30)
3x−9=300−10x
13x=309
15 lis 19:04
Mama: Nie rozumiem co do 2?
15 lis 19:06
irena_1:
to samo, co w zad. 1.
15 lis 19:09
Mama: Aaa no faktycznie he. Dzięki.

Jeszcze mam takie:
| | 1 | |
1. Rozwiąż równanie ( |
| )2−x = 2x−5 |
| | 4 | |
2. Wyznacz dziedzinę funkcji logarytmicznej f(x) = .log
x (x+3)
3. Trojkąty ABC i A'B'C są podobne. Trójkąt ABC ma boki długości 30cm, 40cm i 60cm. Obwód
trójkąta A'B'C wynosi 18cm. Oblicz długości boków trójkąta A'B'C.
4. Rozwiąż równanie wykładnicze 3
2x = 27
5. Dany jest odcinek o końcach w punkcie A = (−4,3) i B = (6,5) Wyznacz współrzędne środka tego
odcinka
Pomocy
15 lis 19:17
krystek: 1)2
−2(2−x)=2
x−5
2) D: x>0 i x≠1 i x+3>0
3)k={30+40+60}{18}
| | 30 | |
i teraz k= |
| i dalej wyliczaj |
| | A'B' | |
4)3
2x=3
3
15 lis 20:39
Mama: nie umiem zrobić zadania 3..
15 lis 20:46
15 lis 21:05
Mama: I to tyle?
16 lis 16:44