BARDZO POTRZEBUJE PILNEJ POMOCY Z KILKOMA ZADANIAMI :( Wykaż podane tożsamości:
Madzia: a) 1+ ctgα= sinα+cosαsinα ; b) 1+ tg2 α=1cos2α ; c) sin4 α − cos4 =
sin2 α − cos2 α
15 lis 18:58
irena_1:
a)
| sinα+cosα | | sinα | | cosα | |
| = |
| + |
| =1+ctgα |
| sinα | | sinα | | sinα | |
b)
nie widzę dobrze, co tam jest z prawej strony.
A z lewej jest tg2α, czy tg
2α ?
c)
sin
4α−cos
4α=(sin
2α−cos
2α)(sin
2α+cos
2α)=sin
2α−cos
2α
15 lis 19:08
5-latek: | | sinx+cosx | | sinx | | cosx | |
a)1+ctgx= |
| = |
| + |
| = 1+.... no wlasnie co ? |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
15 lis 19:12
Madzia: z lewej jest tg2α a z prawe jest 1 nad kreską ułamkową a pod jest cos2α
15 lis 19:20
Madzia: podpunkt a i c są skończone tak ?
15 lis 19:21
Madzia: Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych wiedząc, że α jest kątem 00< α<900
oraz:
a) sinα =513 , b) cosα = 1517 , c) tgα = 34 , d) ctgα
= 1160
15 lis 19:23