parametr
melka: dla jakich wartości parametru k równanie :
|5+4x−x
2|=(k+1)|x−5|
ma trzy różne rozwiązania?
doszłam do tego, że:
|x−5|(|−x−1|−(k+1))=0
|x−5|=0 |−x−1|−k−1=0
x=5 |−x−1|=k+1
i dalej nie wiem kompletnie co zrobić, proszę o pomoc
15 lis 18:07
Godzio:
k + 1 > 0 i k + 1 ≠ 6 (bo w rozwiązaniu nie może być 5
15 lis 18:14
melka: a mogłabym prosić jeszcze o to, jak się rozpisuje ilosc rozwiązań ze względu na parametr? tzn.
kiedy 0,1 i 2 rozwiązania?
15 lis 18:22
Godzio:
Jeśli mamy równanie:
|x − a| = b to
0 rozwiązań gdy b < 0
1 rozwiązanie gdy b = 0
2 rozwiązania gdy b > 0
15 lis 18:26
melka: a dlaczego bierzemy pod uwagę w tym moim zadaniu to x=5?
15 lis 18:31
Godzio:
Bo w poleceniu jest powiedziane: "3 różne rozwiązania"
15 lis 18:31
melka: nic mi to nie mówi

napisałeś kiedy 0, 1 i 2, to w takim razie kiedy 3?
15 lis 18:34
melka: może jednak ktoś to potrafi?
15 lis 18:48
Godzio:
Nigdy

3 rozwiązanie masz x = 5
15 lis 19:18
melka: nie rozumiem xD
15 lis 19:23
Godzio:
Masz równanie |5+4x−x
2|=(k+1)|x−5|
Ma ono mieć
3 różne rozwiązania
Wyliczyłaś, że ma jedno na 100% jest to x = 5
Doszłaś do postaci:
|−x − 1| = k + 1, skoro jedno rozwiązanie już masz to znaczy, że [N[to
równanie]] musi mieć 2 rozwiązania inne niż 5
Reszta jest wytłumaczona wyżej skąd co jest
15 lis 19:28
Godzio:
Ja już muszę lecieć, mam nadzieję, że ogarnęłaś
15 lis 19:32
melka: dziękuję za pomoc
15 lis 20:26