Rozwiąż nierówność wielomianową
bubek: Rozwiąż nierówność: x
5 − 9x
3 + x
2−9 > 0
Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać
15 lis 17:29
Bizon:
x3(x2−9)+(x2−9)>0 ,,,dalej już wiesz
15 lis 17:37
Janek191:
Trzeba lewą stronę rozłożyć na czynniki.
Wyłącz x3
15 lis 17:37
bubek: Tyle miałem wcześniej tylko koniec końców wychodzą mi rozwiązania:
(x3+1)(x2−9)>0
x = − 1 lub x = 1 i x=3 lub x=−3
To ma sens?
15 lis 17:42
Aga1.: x=−1, x=3, x=−3
15 lis 17:44
bubek: Fakt. A jakiś przybliżony wykres? Zacząć go z prawej na górze (czyli przechodzi przez 3) i
skończyć z lewej na dole (przechodzi przez −3 i leci w dół do − nieskończoności)?
15 lis 17:49
Aga1.: Tak.
15 lis 17:50