Wokrąg o r=10 wpisano prostokąt.Ś roki klejnch boków połączono odc. Jaki obwód
zuzia: W okrąg o r=10 wpisano prostokąt środki kolejnych boków połączono odcinkami.Jaki jest obwód
powstałego czworokąta
15 lis 17:08
irena_1:

Czworokąt wewnątrz to romb, którego boki to połowy przekątnych prostokąta (połowy średnicy
okręgu)
Obwód tego czworokąta jest równy 4*10=40cm
15 lis 17:16
MQ:

Pytanie:
Jaka jest długość czerwonego odcina, jaśli łaczy on środki boków?
Podpowiedź:
Tw. Talesa.
15 lis 17:18
zuzia: Dzięki, zarówno jedno jak i drugie dotarło.
15 lis 17:57