Obliczanie wartości z przedzaiału
Kr: Znając funkcję pod tytułem f(x) x
2+4x+c i wiedząc że wartością najmniejszą tej funkcji jest −1
w przedziale x∊<1;3> mam obliczyć wartość największą. Nie wiem tylko jak dobrać się do tego
'c'. Jeśli to możliwe proszę o ;słowne' wytłumaczenie

Z góry dziękuję.
15 lis 16:42
Mila:
f(x)=x
2 +4x+c ma najmniejszą wartość w wierzchołku (a=1>0)
⇔
f(−2)=−1
Taka wskazówka wystarczy?
15 lis 16:47
Kr: Nie, bo nadal nie wiem co zrobić z 'c'. Tyle potrafię sobie obliczyć, ale po co skoro mam to
podane... Jakbym miała 'c' też bym obliczyła ymax, ale nie ma.
15 lis 16:50
Janek191:
Cd.
f(−2) = − 1 i f(−2) = (−2)2 + 4*(−2) + c = 4 − 8 + c = c − 4
więc
− 1 = c − 4
c = 3
====
zatem f(x) = x2 + 4x + 3
xw = − 2 , więc dla x > − 2 funkcja f jest rosnąca, czyli f rośnie w całym < 1 ; 3 >
dlatego
ymax = f(3) = 32 + 4*3 + 3 = 9 + 12 + 3 = 24
=======================================
15 lis 17:12
Mila:
f(−2)=(−2)2+4*(−2)+c=−1
4−8+c=−1
−4+c=−1
c=3
f(x)=x2+4x+3
xw=−2<1 zatem w przedziale <1,3) funkcja jest rosnaca
ymax=f(3)=32+4*3+3=...
15 lis 17:14
Janek191:

Wykres funkcji f(x) = x
2 + 4x + 3
15 lis 17:15
Kr: Czyli to nie jest skomplikowane. Dzięki wielkie!
15 lis 17:17
Kr: Czyli to nie jest skomplikowane. Dzięki wielkie!
15 lis 17:17
Janek191:
Ciekawe , czy teraz zrozumie ?
15 lis 17:17