Proszę o pomoc z tym zadaniem..
ad: Liczby (x,y,z) będące rozwiązaniem układu
x+2y+z=m+10
x−y−z=2m−43
2x+y+2z=−m+17
tworzą ciąg arytmetyczny. Wyznacz paramter m.
15 lis 15:24
MQ: dołąsz sobie równanie x+z=2y
będziesz mieć 4 równania na 4 niewiadome.
15 lis 15:41
ad: ale skąd wynika to czwarte równanie?
15 lis 15:42
Saizou :
x+2y+z=m+10
x−y−z=2m−43
2x+y+2z=−m+17
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− w1+w2−w3
−2z=4m−50
z=−2m+25
dolicz jeszcze x,y i z własności ciągu arytmetycznego mamy że 2y=x+z
zadanko z operonu?
15 lis 16:27
ad: tak, operon. tylko za cholerę nie mogę odgadnąć skąd to wyliczyłeś.. aczkolwiek dobrze. już za
dużo zadań, mój mózg nie pracuje.
15 lis 16:31
Saizou :
przecież napisałem
1 wers + 2 wers −3 wers
15 lis 16:32
ad: ale dlaczego tak..
15 lis 16:34
Saizou :
żeby było łatwiej, bynajmniej mi się tak wydaje

no i teraz postawiasz za z=−2m+25 i wyliczasz x, y
zawsze też mogłeś liczyć metodą postawiania, eliminacji gaussa i wieloma innymi metodami
15 lis 16:36
ad: ale dlaczego w tej kolejności? a nie np w1−w2+w3?
no, metodą podstawiania już mi nie wyszło wcześniej.. XD
15 lis 16:37
Saizou : bo chcemy zredukować z 3 niewiadomych do jednej niewiadomej, to kwestia wprawy i obycia żeby
coś takiego widzieć
15 lis 16:40
ad: i w kazdym przypadku cos takiego sie sprawdza? bo szczerze mowiac to pierwszy raz o czyms takim
slysze..
15 lis 16:41
Saizou : to zależy od przykładu, ale podczas nauki w LO nie spotkałem się z przykładem układu równań,
którego nie można było rozwiązać za pomocą przeciwnych współczynników
15 lis 16:43
ad: a za pomocą podstawienia i wyznaczenia litery, np. 'z' jak bys to zrobil? jesli nie masz czasu,
to nie musisz pisac tego. tak tylko pytam, po prostu nie wiem gdzie blad w tym robilam.
15 lis 16:44
Saizou :
x+2y+z=m+10
x−y−z=2m−43 ⇒z=x−y−2m+43
2x+y+2z=−m+17
x+2y+x−y−2m+43=m+10
2x+y+2(x−y−2m+43)=−m+17
2x+y=3m−33
2x+y+2x−2y−4m+86=−m+17
2x+y=3m−33
4x−y=3m−69 ⇒y=4x−3m+69
2x+4x−3m+69=3m−33
6x=6m−102
x=m−17
y=4(m−17)−3m+69
y=4m−68−3m+69
y=m+1
z=m−17−m−1−2m+43
z=−2m+25
15 lis 17:03