...
Mati: Określ wartość logiczną zdania r oraz stosując prawa de Morgana napisz jego zaprzeczenie:
r⇔∨x∊Z(x<−4 ⇒ x2>20)
r⇔∨x∊Z(x≥−4 ∨ x2>20) w(r)=1
~r⇔∧x∊Z(x<−4 ∨ x2≤20)
Czy jest dobrze ?
15 lis 15:19
Mati: ?
15 lis 15:43
MQ: 2. linijka: źle −− w(r)=0, np. dla x=−4
3. linijka też źle
15 lis 15:45
Mati: No ale czemu druga linijka jest źle ? Istnieje taki x np −5 czemu nie moze byc tak ?
15 lis 15:51
MQ: ⋁ oznacza ∃?
Nigdy nie mogę zapamiętać tej notacji warszawskiej −− na całym porżadnym świecie używa się ∀ i
∃.
Jeśli tak, to 2. jest dobrze, ale 3. jest dalej źle.
15 lis 15:55
Mati: ∨ to znaczy że istnieje takie x, ja znow nie kojarze za dobrze tej drugiej notacji

A co w takim razie będzie źle w trzecim
15 lis 15:58
Mati: chodzi o to (x<−4 ∨ x2≤20) że zamiast ∨ powinno być ∧ ?
15 lis 16:02
MQ: Tak
15 lis 16:09
Mati: No ok, dziękuje
15 lis 16:10