Oblicz a,b i c
kk: proszę o pomoc, nie wiem jak rozwiązać ten układ równań z trzema niewiadomymi

b=ac/2
b
2(a+8)(c−7)
2b=(a+13+c−1)/2
15 lis 15:17
PW: A gdzie "=" w drugiej linijce?
15 lis 15:19
kk: b2=(a+8)(c−7) *
15 lis 15:20
PW: Z pierwszego wyznaczyć b i b2,
podstawić do trzeciego i drugiego − otrzymamy układ z dwiema niewiadomymi.
15 lis 16:00
ad: w pierwszym b jest właściwie wyznaczone. a jak b2?
15 lis 16:05
MQ: Nooo? Jak z b dostać b2?
15 lis 16:12
kk: ac2/4=b2
i niby podstawiam, ale coś mi nie wychodzi
15 lis 16:22
MQ: Źle
(ac)2/4=b2
15 lis 16:24
kk: no, o to mi chodziło, tylko nawiasu zabrakło.
15 lis 16:25
MQ: Nie "tylko" ale "aż".
Matematyka (a w zasadzie buchalteria, bo tu nie ma za bardzo nawet matematyki) jest dziedziną
ścisłą.
15 lis 16:30
ad: super, mimo nawiasu i tak mi nie wyszło, ale dzięki za naukę
15 lis 16:33
MQ: To pokaż jak liczysz.
15 lis 16:34