Wykaz ze pierwiastkiem rownania jest
Ela: Wykazać że jednym z pierwiastków równania: x
3 +3px + 2q=0 jest
x=
3√ −q + 2√q2 + p3 +
3√−q − 2√q2 + p3 pod
3√ zmajduje
sie
2√q2 + p3 moglby ktoś pomoc? probowalam na wszelkie sposoby i nie wychodzi mi
15 lis 15:11
Ela: I nikt nie pomoze?
15 lis 15:58
PW: Najprostszy sposób sprawdzenia, czy liczba jest pierwiastkiem, to podstawienie jej w miejsce x
i policzenie − jeśli otrzymamy zdanie prawdziwe, to jest. Można dla łatwiejszego zapisu
oznaczyć x=3√a+3√b, podstawić i rozważać jakie mają być a i b. Najprostsze sposoby są
jednak czasem uciążliwe, nie mam ochoty na takie rachunki. Raczej trzeba dojść do sposobu
uzyskania takiego wyniku.
15 lis 16:17
Mila:
Zapiszę x troche inaczej
x=(−q+√q2+p3)13 +(−q−√q2+p3)13 /3
x3=(−q+√q2+p3)+3*[(−q+√q2+p3)2*(−q−√q2+p3)]13 +
+3*[(−q+√q2+p3)*(−q−√q2+p3)2]13 −q−√q2+p3=
=−2q+3*[(−q)2−q2−p3)*(−q+√q2+p3)]13+
+3*[(−q)2−q2−p3)*(−q−√q2+p3)]13=
=2q+3*[−p3*(−q+√q2+p3)]13+3*[−p3*(−q−√q2+p3)]13=
=−2q+3*(−p)*(−q+√q2+p3)13 +(−q−√q2+p3)13=−2q−3px
Podstawiamy do równania:
−2q−3px+3px+2q=0
15 lis 17:54
Ela: Dzięki
15 lis 21:39