Oblicz oraz zad. 2 zastosuj wzory skróconego mnożenia.
matem: Zad.1.
Oblicz:
[(3 1/3)−1 *100 − 1,25−1 * (2/3)−2]−2
Zad.2.
Podane wyrażenie zapisz w najprostszej postaci. Zastosuj wzory skróconego mnożenia.
(2x+1)2 − (3−4x)2 + 2(5x−2)(5x+2)
15 lis 15:09
irena_1:
1.
| | 3 | | 4 | | 9 | | 3 | | 9 | |
[ |
| *1− |
| * |
| ]−2=( |
| − |
| )−2= |
| | 10 | | 5 | | 4 | | 10 | | 5 | |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 3 | | 9 | | 81 | |
=[( |
| − |
| )2]−1=( |
| −2* |
| * |
| + |
| ]{−1]= |
| | 10 | | 5 | | 100 | | 10 | | 5 | | 25 | |
| | 9 | | 54 | | 81 | | 9−108+324 | |
=[ |
| − |
| + |
| ]−1=( |
| )−1= |
| | 100 | | 50 | | 25 | | 100 | |
15 lis 15:14
irena_1:
=4x2+4x+1−9+24x−16x2+2(25x2−4)=−12x2+28x−8+50x2−8=38x2+26x−16
15 lis 15:16
matem: Dzięki. Z jakich wzorów skróconego mnożenia skorzystałaś w drugim zadaniu? (Skąd wzięło się to
24x−16x2)
Pozdrawiam...
15 lis 15:24