Obliczyć
lee: Powierzchnia Chin jest równa około 9,6 * 106 km2, a powierzchnia Polski około 31* 104 km2.
Oblicz o ile kilometrów kwadratowych powierzchnia Polski jest mniejsza od powierzchni Chin.
Wynik podaj notacji wykładniczej.
15 lis 14:54
irena_1:
9,6*106−31*104=9,6*106−0,31*106=9,29*106 km2
15 lis 15:05
lee: Czy aby na pewno to dobrze?
15 lis 15:10
irena_1:
Sprawdź. A jakie masz wątpliwości?
15 lis 15:17
lee: Rozszerzenie 31*10 do 4
15 lis 15:24
irena_1:
31*10
4=31*10
4*10
2*10
−2=31*10
6*10
−2=
| | 31 | |
=(31*10−2)*106= |
| *106=0,31*106 |
| | 100 | |
15 lis 15:28
lee: rozumiem z czego to się wzięło aczkolwiek dziękuje
15 lis 15:35
lee: Wynik podaj notacji wykładniczej. ten wynik jest w ten sposob podany?
15 lis 15:36