granice
zadanie: Wyjasnij dlaczego jest to niepoprawne?
k→
∞ k→
∞
jest to niepoprawne bo pojawiaja sie wyrazenia nieoznaczone tak?
w takim razie jak obliczyc te granice?
15 lis 14:49
irena_1:
k→
∞ czy n→
∞
15 lis 14:51
zadanie: k
15 lis 14:53
zadanie: wydaje mi sie, ze jezeli k→
∞ a o n nic nie wiadomo to n jest po prostu dana liczba czyli
15 lis 14:58
irena_1:
| | k | |
Jeśli n∊R, to limk→∞ |
| =∞ |
| | n | |
15 lis 15:03
zadanie: | 3n4−n2+1 | | 3n4−2n2+4 | | 3n4−3n2+9 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| 5n5−n3+1 | | 5n5−2n3+8 | | 5n5−3n3+27 | |
jak obliczyc ile skladnikow ma ta suma?
15 lis 15:32
Mila:
pomijam pierwszy składnik, kolejnych liczników i mianowników, bo jest odpowiednio jednakowy.
Mam ciągi:
drugi wyraz liczników kolejno:
−1n2,−2n2,−3n2,.....−(2n)*n2
trzeci wyraz
12, 22, 32,.....(2n)2
drugi wyraz mianowników kolejno:
−1n3,−2n3,−3n3,.....−(2n)*n3
trzeci wyraz
13, 23, 33,.....(2n)3
Taka wskazówka wystarczy?
15 lis 15:52
zadanie: ilosc skladnikow w drugich wyrazach
a
1=−n
2
r=−n
2
−n
2+(k−1)(−n
2)=−2n
3
−n
2−n
2k+n
2=−2n
3
| | −2n3 | |
k= |
| =2n skladnikow dobrze? |
| | −n2 | |
15 lis 16:03
Mila:
(2n) bez liczenia, popatrz dobrze.
a jeżeli liczysz to wystarczy dla ciągu: 1,2,3,4,......(2n)
15 lis 16:07
zadanie: dziekuje
15 lis 16:09
zadanie: do podobnych sum rowniez tak mozna policzyc?
15 lis 16:17
Mila:
Wszystko zależy od tego jakie to sumy, w pierwszym granica (∞ ) dla n>0 i jeśli n to stała, ale
wydaje mi się, że coś z treścią pokręciłeś.
15 lis 16:22
zadanie: to znaczy tresc taka byla
mam pytanie
√4n=2n
√9n=3n prawda?
15 lis 17:16
Aga1.: tak.
15 lis 17:23
Mila:
√4=2 pierwiastek arytmetyczny stopnia parzystego z dodatniej liczby jest liczba dodatnią
√9=3
jeśli masz taką sytuację:
√[(−2)2]n=√4n=(√22)n=2n
Dlatego (√x2)n=|x|n
Wg tego co napisałam , prawda.
Czy coś miałeś innego podane w odpowiedziach?
15 lis 17:28
zadanie: pytalem dlatego bo bylo mi to potrzebne do liczenia granicy
| 3n+.... | |
| i wtedy 3n sie skroci po wylaczeniu przed nawias |
| √9n+.... | |
15 lis 17:33
15 lis 17:43
Mila:
Napisz całą granicę, w ciągach sprawa z potęgami jest dość prosta.
15 lis 19:26