Obliczyć
miras : Pan Jan płaci za połączenie z internetem 48,80 zł miesięcznie. Kwota ta zawiera podatek VAT
22%. Oblicz o ile złotych obniżyłaby się ta opłata, jeżeli opodatkowanie połączeń
internetowych spadłoby do 9%
15 lis 14:47
irena_1:
122% − 48,80
109% − x
109*48,80
x=
=43,60zł
122
15 lis 14:48
pigor: ..., oczywiście koleżanka powyżej obliczyła nową opłatę, a więc
48,80−43,60= 5,20 zł − szukana obniżka opłaty ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., , czyli to samo, ale nie tak samo (bardzo nie lubię "reguły 3−ech")
niech z=? − szukana obniżka, to z warunków zadania :
48,80−z= 109%122%*48,80 ⇔ 48,80−z= 43,6 ⇔ z= 5,20 zł . ...