matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz ptk nie ciągłości funkcji
alina:
czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć wyznacz ptk nie ciągłości funkcji i określić rodzaj nieciągłości oraz narysować wykres
|x−5|
f(x)=
5−x
15 lis 14:44
Aga1.:
Oto wykres
I5−xI
f(x)=
5−x
5−x
y=
=1, gdy 5−x>0, czyli x<5
5−x
−(5−x)
y=
=−1, gdy x>5
5−x
15 lis 17:43