udowadnianie
mique: Proszę o pomoc... 1. Udowodnij, że jeśli dwie liczby przy dzieleniu przez trzecią dają tę samą
resztę, to ich różnica jest podzielna przez tę trzecią liczbę.
2. Udowodnij, że różnica czwartych potęg dwóch liczb, z których pierwsza przy dzieleniu przez 5
daje resztę 1, a druga 2, jest wielokrotnością 5.
3. Suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168, a ich największy wspólny dzielnik równa
się 24. Znajdź te liczby.
Proszę o wytłumaczenie... Mam takich zadanek do zrobienia ok. 40.... i za bardzo nie wiem jak
się za nie zabrać....
15 lis 14:28
asdf: 1 − rozpisz sobie kilka takich liczb, pozniej zrob to samo na zmiennych, sprobuj to zapisac
matematycznie.
3.
24x + 24z = 168
x+z = 7
x,z ∊ N
przypadki:
x =1, z = 6
x = 2, z = 5
itd...
15 lis 14:35
irena_1:
1.
a=nt+r
b=mt+r
a−b=t(n−m)
15 lis 14:36
asdf: ja spadam, pozniej moze pomoge.
P.S
dzieki
15 lis 14:36
irena_1:
2.
a=5n+1
b=5m+2
a4−b4=(a2−b2)(a2+b2)
a2+b2=(5n+1)2+(5m+2)2=25n2+10n+1+25m2+20m+4=
=25n2+25m2+10n+20m+5=5(5n2+5m2+2n+4m+1)
15 lis 14:41
irena_1:
3.
a=24n
b=24m
NWD(n, m)=1
24n+24m=168
n+m=7
n=1 i m=6 lub n=2 i m=5 lub n=3 i m=4
a=24 i b=144
lub
n=48 i b=120
lub
n=72 i b=96
15 lis 14:44
mique: bardzo dziękuję..... muszę sobie to spisać na kartkę i wszystko przeanalizować ....
pewnie jeszcze poproszę o pomoc z innymi podobnymi zadankami...
15 lis 14:52