Działąnia na zbiorach
Kacper: Proszę pomoc w rozwiązaniu:
Wyznaczyć(narysować) zbiory: A,B, A∪B , A∩B A\B
A: x: sin4x−cos4x≤sin2x
B: x: log(sin x +cos2x) > 0
Kombinuję i kombinuję i nie mogę nawet wyznaczyć tych zbiorów .
15 lis 13:56
PW:
A.
a4−b4 = (a2−b2)(a2+b2), tak więc lewa strona nierówności ma postać
(sin2x−cos2x)(in2x+cos2x) = (sin2x−cos2x)•1 = −cos2x.
Mamy więc rozwiązać nierówność
(1) −cos2x ≤ sin2x.
B.
log(sinx + cos2x) > log1
Funkcja log10 jest rosnąca, a więc mamy rozwiązać nierówność
(2) sinx+cos2x > 1.
Dasz radę rozwiązać (1) i (2)?
15 lis 15:05