Fizyka hydrostatyka prosze o pomoc
Beata: Do rurki w kształcie litery U nalano rtęci, a na jej powierzchnię w jednym ramieniu wlano oliwę
o gęstości 920 kg/m3, a w drugim ramieniu naftę o gęstości 800 kg/m3. Wysokość słupków oliwy i
nafty wynosiła odpowiednio 48 cm i 20 cm. Oblicz różnicę poziomów rtęci w obu ramionach rurki
wiedząc, że gęstość rtęci wynosi 13600 kg/m3.
15 lis 12:50
MQ: Liczysz:
1. Ciśnienie słupka oliwy po=ρogho
2. Ciśnienie słupka nafty pn=ρnghn
3. Różnicę ciśnień Δp
4. Wysokość słupka rtęci dającej takie ciśnienie, jak wyliczona róźnica −− ze wzoru:
Δp=ρrghr
Jak będziesz operować do końca na wzorach, to g ci się skróci.
15 lis 15:35