matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj ciągłość funckji.
Zadanko:
Hej mam problem z takim zadankiem: Zbadaj ciągłość funkcji:
x
2
− 1
f(x) =
dla x ≠ 1
|x − 1|
−2 dla x=1
15 lis 00:16
PW:
x
2
−1
(x−1)(x+1)
=
= x+1 dla x>1, a dla x<1 jest to równe −(x+1). Granice
|x−1|
|x−1|
prawo− i lewostronna w 1 są różne.
15 lis 00:45