| a | b | c | d | ||||
+ | + | + | ≥ 4 | ||||
| b | a | d | a |
| b | ||
| c |
| a | b | c | d | ||||
+ | ≥ 2 i | + | ≥ 2 ; dodajemy stronami | ||||
| b | a | d | c |
| a | b | c | d | ||||
+ | + | + | ≥ 4 | ||||
| b | a | d | c |
| a | b | c | d | |||||
+ | + | + | ≥ 4, | |||||
| b | c | d | a |
| a | b | c | d | |||||
( | + | ) + ( | + | ) ≥ 4, | ||||
| b | a | d | c |
| 1 | ||
x + | ≥ 2 | |
| x |
| a | ax | ay | az | |||||
+ | + | + | = | |||||
| ax | a | az | a |
| 1 | y | |||
+ x+ | + z | |||
| x | z |
| 1 | 1 | |||
Dla x=z=1 i y= | wyrażenie to jest równe 1 + 1 + | +1 <4, a więc zadanie | ||
| 2 | 2 |