udowadnianie
mique: Proszę o pomoc..... Udowodnij, ze jesli liczba naturalna jest podzielna przez 8, to suma cyfry
jednosci, podwojonej liczby dziesiatek i czterokrotnosci cyfry setek jest tez podzielna przez
8
14 lis 23:44
mique: nikt mi nie pomoże?:(
15 lis 00:10
irena_1:
Liczba dzieli się przez 8, jeśli liczba utworzona z trzech ostatnich jej cyfr dzieli się przez
8.
Niech więc:
s− cyfra setek
d− cyfra dziesiątek
j− cyfra jedności
Musi być:
100s+10d+j=8n, gdzie n∊N
a stąd j=8n−100s−10d
j+2d+4s=8n−96s−10d+2d+4s=8n−96s−8d=8(n−12s−d)
n−12s−d jest liczbą całkowitą, więc liczba j+2d+4s jest wielokrotnością liczby 8− dzieli się
więc przez 8
15 lis 06:46
mique: Bardzo dziękuję za wytłumaczenie.
15 lis 14:08
mique: tylko nie za bardzo rozumiem tego:
j+2d+4s=8n−96s−10d+2d+4s=8n−96s−8d=8(n−12s−d) [Z[skąd to się wzięło? chyba tylko zwykła
pomyłka?]]
za j podstawiam 8n−100s−10d ?
czyli
j+2d+4s= (8n−100s−10d) + 2d+4s = 8n−96s−8d = 8(n−12s−d)
16 lis 19:23