funkcja kwadratowa
Melfior: 2x2 − 3x − 3 < 0
Podaj wszystkie liczby calkowite spelniajace nierownosc...
Delta wychodzi jakas beznadziejna...
14 lis 22:56
ICSP: bo zapewne taka ma wyjść
14 lis 22:57
ICSP: Δ = 9 + 8 * 3 = 9 + 24 = 33
14 lis 22:58
Melfior:
co mi z takiego x1?
14 lis 23:03
ICSP: Przybliż sobie na kalkulatorze x1. Wystarczy do jednego miejsca po przecinku.
14 lis 23:03
Janek191:

x
1 = 0, x
2 = 1 , x
3 = 2
lub
Δ = 33
| | 3 − √33 | | 3 + √33 | |
x = |
| ≈ − 0,7 lub x = |
| = 2,2 |
| | 4 | | 4 | |
Bierzemy liczby całkowite z ( − 0,7 ; 2,2 )
Odp. 0, 1 , 2
============
14 lis 23:07