Mati: Mam pytanie, które mnie nurtuje a na które nie znam odpowiedzi

. jeżeli mam :
b
2 = 2x
2 + 9
b =
√2x2 + 9
to wychodzi...
b = 3 + x
√2
ale gdybym wykonał to tak:
b
2 = x
2 + x
2 + 9
b =
√x2 + x2 + 9
b = 2x + 3
dlaczego wychodzi inny wynik
29 wrz 19:18
35: no to wez sobie √1+1+1 a √3 dlaczego tak wychodzi nie inaczej? bo musisz redukowac
wyrazy podobne po za tym jezeli x2 wyjmujesz z pod pierwiastka to jest wartosc
bezwzgledna z x ?
29 wrz 20:50
Mati: wielkie dzieki ze otworzyles mi oczy na moje bledy

pozdro
29 wrz 20:58
b.: Obydwa wyniki są złe, bo na ogół √a+b≠√a+√b !
,,b = √2x2 + 9 to wychodzi... b = 3 + x √2'' -- wcale tak nie wychodzi,
po prostu mamy b=√2x2 + 9 i tyle.
Żeby zobaczyć, że wynik 3+x√2 jest zły, wystarczy podnieść obie strony do kwadratu:
b2=(3+x√2)2=...≠2x2+9.
Ściślej biorąc, jest jeszcze jeden błąd mniejszego kalibru:
jeśli b2=2x2 + 9, to |b|=√2x2 + 9 (akurat 2x2 + 9 jest zawsze >0),
więc b=√2x2 + 9 lub b=-√2x2 + 9.
30 wrz 09:19