Wyznaczenie ekstremum funkcji
Jakub: Witam. Mam takie zadanie:
Wewnątrz kąta prostego o wierzchołku C leży w punkcie P. Odległości P od ramion tego kąta
wynoszą 2 i 3. Przez punkt P poprowadzono prostą przecinającą ramiona w punktach A i B, tak, że
trójkąt ABC ma najmniejsze pole. Wyznacz długości boków trójkąta, którego pole jest
najmniejsze.
| | 3y2 | |
Pole wyszło mi P= |
| |
| | 2y−4 | |
W związku, że jest to zadanie na 6, bo jestem w liceum proszę Was o pomoc w wyznaczeniu
ekstremum tej funkcji, wytłumaczenie jak to zrobić.
| | 6y−12 | |
Obliczyłem pochodną f '= |
| |
| | (2y−4)2 | |
Janek191:
| | 6y*(2y − 4) − 3y2*2 | |
P' ( y) = |
| ; y > 2 − aby istniał ΔABC |
| | (2y − 4)2 | |
| | 12 y2 − 6y2 − 24 y | | 6 y2 − 24 y | |
P'( y) = |
| = |
| |
| | ( 2y − 4)2 | | ( 2y − 4)2 | |
| | 6 y2 − 24 y | |
P ' (y ) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ 6 y2 − 24 y = 0 ⇔ 6y*( y − 4) = 0 ⇔ |
| | ( 2y − 4)2 | |
⇔ y = 4 ; y = 0 − odpada , bo y > 2
Dla y < 4 jest P'( y) < 0 , a dla y < 4 jest P'( y) > 0 , zatem funkcja
P( y) osiąga w punkcie y = 4 minimum.
Mamy zatem
| | 3 *42 | | 48 | |
P( 4) = |
| = |
| = 12 |
| | 2*4 − 4 | | 4 | |
Pole najmniejszego trójkąta jest równe 12 [ j
2}
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 24 | |
P = 0,5 x*y = 12 ⇒ x*y = 24 ⇒ x = |
| |
| | y | |
| | 24 | |
Dla y = 4 mamy x = |
| = 6 |
| | 4 | |
czyli
I CA I = 6 , I CB I = 4
zatem z tw. Pitagorasa
I AB I
2 = 6
2 + 4
2 = 36 + 16 = 52 = 4*13
I AB I =
√ 4*13 = 2
√13
Odp. I AC I = 6 , I BC I = 4 , I AB I = 2
√13
====================================