prosta prostopadła
Asia: Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej 2x+y−3=0, przechodzącej przez punkt wspólny
prostych o równaniach y=2x i y= −x+6
14 lis 22:42
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz?
14 lis 22:46
Asia: nie mam pojęcia..
14 lis 22:48
sushi_ gg6397228:
a co masz obliczyc−−> czytamy jeszcze raz treść zadania; wypisujemy dane z zadania
14 lis 22:49
Janek191:
1) Punkt wspólny prostych o równaniach:
y = 2x
y = − x + 6
Rozwiązać ten układ.
2) Przez otrzymany punkt prowadzimy prostą prostopadłą do prostej
o równaniu 2x + y − 3 = 0 lub y = − 2x + 3
14 lis 22:51
Asia: rozwiązałam x=2 y=4 i co teraz?
14 lis 22:54
Janek191:
2) y = − 2x + 3
a1 = − 2
Warunek prostopadłości: a1*a2 = − 1
y = a2*x + b2 − równanie prostej prostopadłej
P = ( 2; 4)
Oblicz a2 i b 2
14 lis 22:59
Janek191:
Oblicz: a
2 i b
2
14 lis 22:59
Asia: y = 1/2x + 3 ? czyżby tak? ;>
14 lis 23:05
Janek191:
−2*a2 = − 1 ⇒ a2 = 12
y = 12 x + b2
Wstawiam 2 za x i 4 za y :
4 = 12*2 + b2
4 − 1 = b2
b2 = 3
Odp. y = 1x + 3
=================
14 lis 23:13
Janek191:
Coś mi się źle napisało

Ma być :
y =
12 x + 3
14 lis 23:14
Asia: o czyli dobrze zrobiłam

bardzo dziękuję za pomoc!
14 lis 23:15