kombinatoryka
Kostek:
Na ile sposobów można ustawić w kolejce 4 kobiety i 4 mężczyzn jeżeli kobieta nie może stać
koło kobiety
KMKMKMKM
MKMKMKMK
4*4*3*3*2*2*1*1=576
4*4*3*3*2*2*1*1=576
1152 a w książce inna odpowiedź ?
14 lis 22:32
sushi_ gg6397228:
jaka inna?
14 lis 22:36
Kostek: 2880
14 lis 22:38
sushi_ gg6397228:
nie napisali, ze meżczyzna nie moze stać kolo mężczyzny
K M M K M K M K−−> np
14 lis 22:40
Janek191:
N = 2*4 ! * 4 ! = 2* 24*24 = 1 152
14 lis 22:40
Janek191:
Faktycznie !
14 lis 22:41
Hajtowy: 5 * 4! * 4!

Tak to będzie
14 lis 22:45
Kostek: Czyli jak to prawidłowo rozpisać ?
14 lis 22:45
Hajtowy:
k, m, m, k, m, k, m, k
k, m, k, m, m, k, m, k
k, m, k, m, k, m, m, k
k, m, k, m, k, m, k, m
m, k, m, k , m, k, m, k
To są przypadki Twoje

Trochę pogmatfane

ale nie złość się
14 lis 22:46
Hajtowy: 5 * 4! * 4! = 2880
14 lis 22:47
Kostek:
Hajotwy stosujesz ''cyber przemoc'' za dużo emotikon
14 lis 22:47
Hajtowy: Przepraszam ale głowa już wysiada powoli, bateryjki się kończą, trzeba iść spać
by je naładować xd
14 lis 22:48
Mila:
KMKMKMKM 4!*4!
MKMKMKMK 4!*4!
K M M K M K M K 3*4!*4! (dwóch M na 3 sposoby i potem M ustawiają się na 4! sposobów i K na
4! sposobów)
2*4!*4!+3*4!*4!=5*4!*4!
14 lis 22:53
Mila:
Jednak Hajtowy dobrze opisał sytuacje.
14 lis 22:54
Kostek:
Rzucamy trzy razy monetą. Wypisz wynik sprzyjające zdarzeniom A−wypadły co najmniej dwie reszki
B−wypadły co najwyżej dwie reszki C−wypadły trzy reszki
Ω={ (O,O,O) (O,O,R) (O,R,O) (R,O,O) (O,R,R) (R,O,R) (R,R,O) (R,R,R)}
A−{(O,R,R) (R,O,R) (R,R,O) (R,R,R)}
B−{(O,O,O) (O,O,R) (O,R,O) (R,O,O) (O,R,R) (R,O,R) (R,R,O)}
C−{(R,R,R)
a) Czy zdarzenia A i B się wykluczają ?
b) Czy zdarzenia B i C są zdarzeniami przeciwnymi ?
c) Czy zdarzenia A∪B są zdarzeniem pewnym ?
d) Czy zdarzenie A∩B jest zdarzeniem niemożliwym ?
c) TAK
d ) Nie
a) ?
b) ?
14 lis 23:05
Janek191:
A ∩ B = { ( O,R,R),(R,O,R),(R,R,O) } ≠ ∅
więc zdarzenia A , B nie wykluczają się .
a) Nie
b) Tak, bo B ∪ C = Ω
15 lis 08:55